ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00096o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Żywienie zwierząt
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 45 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab., dr h.c. Dorota Jamroz
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Przedmiot przygotowuje studenta do analizy żywienia poprzedzającego diagnostykę, do kontroli jakości pasz i prawidłowości żywienia. Student zna fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt monogastrycznych i przeżuwających, potrzeby pokarmowe zwierząt oraz sposoby bilansowania dawek pokarmowych dla poszczególnych gatunków, wartość pokarmową podstawowych pasz gospodarskich i pasz przemysłowych oraz ocenić ich jakość i wykorzystać je przy konstruowaniu różnych modeli żywieniowych, znać metody konserwacji pasz, prognozowania składu mieszanek przemysłowych i premiksów oraz choroby wywołane błędami żywienia.

Kompetencje: Po ukończeniu przedmiotu student umie prawidłowo bilansować dawki pokarmowe dla zwierząt , analizować błędy żywieniowe, określić przyczyny zaburzeń i chorób na tle żywieniowym

Wymagania wstępne: Biochemia, fizjologia zwierząt.

Treści kształcenia: Podstawowe składniki pokarmowe, biochemia ich przemian u zwierząt monogastrycznych i przeżuwających. Przemiana materii i energii. Mierniki wartości pokarmowej pasz. Składniki mineralne i witaminy oraz ich znaczenie w żywieniu zwierząt. Wykorzystanie pasz, charakterystyka i jakość pasz, dodatki paszowe, choroby metaboliczne i niedoborowe, zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, choroby spowodowane błędami żywienia zwierząt.

Literatura: 1.„Żywienie zwierząt i paszoznawstwo” praca zbiorowa pod red. D. Jamroz, PWN 2001,2004 2.„Animal nutrition” P. McDonald, R.A. Edwards, J.F.D. Greenhalgh, Nowy Jork 1988; 3.Tierernahrung, Ed. M.Kirchgessner, Verlag Union Agrar, Frankfurt,2004.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny oraz uzupełnienie w egzaminie ustnym; zasób wiedzy do zaliczenia – 70 %.

Uwagi: