ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00122o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Ekonomika wet.
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 15 / 0
Prowadzący: dr n. wet. Robert Karczmarczyk
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Celem przedmiotu jest dostarczenie studentowi wiedzy o pojęciach ekonomicznych funkcjonujących w warunkach wolnej konkurencji. Zaznajomienie studenta z podstawowymi prawami wolnego rynku, a w szczególności rynku usług lekarsko-weterynaryjnych. Zapoznanie studenta z podstawowymi prawami podazy i popytu. Student uzyskuje wiedzę i umiejętności w zakresie dokonywania oceny ekonomicznej działalności lekarsko-weterynaryjnej. Zna różnice wynikające z różnych form wykonywania zawodu.

Kompetencje: Student potrafi dokonać kategoryzacji i oceny prowadzonej działalności lekarsko-weterynaryjnej. Nabywa umiejętności do samodzielnego analizowania podstawowych wskaźników ekonomicznych mających zastosowanie w ocenie ekonomicznej działalności gospodarczej. Nabywa umiejętności oceny zjawisk stanu zdrowia zwierząt w ujęciu ekonomicznym z rozróżnienie zwierząt towarzyszących oraz zwierząt produkcyjnych.

Wymagania wstępne: Brak.

Treści kształcenia: Dochód narodowy, produkt narodowy brutto, równowaga rynkowa, budżet państwa, rola państwa w gospodarce, popyt, krzywa popytu, podaż i czynniki ją kształtujące, popyt i podaż usług lekarsko-weterynaryjnych, klasyfikacja, koszty stałe i zmienne, koszty pośrednie i bezpośrednie, bieżąca analiza i kontrola kosztów, choroba w ujęciu ekonomicznym, koszty zdrowia zwierząt, koszty terapii, koszt usług w procesie produkcji, zapobieganie chorobom w ujęciu ekonomicznym

Literatura: „Podstawy ekonomii” red. Roman Milewski PWN 2002 „Ekonomia od podstaw” Lester Thrulow, Robert C. Heilbroner, wyd. Helion, 2005 „Współczesna ekonomika usług”, red. Stanisław Flejterski, PWN 2005

Metody oceny: Zaliczenie w formie pisemnej.

Uwagi: