ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20088o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Przetwórstwo ziemniaczane
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 7
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 60 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Grażyna Lisińska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna właściwości i skład chemiczny przerabianego surowca, zmiany zachodzące w czasie przetwarzania ziemniaka, maszyny i urządzenia, linie technologiczne pracujące aktualnie w zakładach produkcyjnych, kontrolę jakości surowca i produktów gotowych. Bilans procesu technologicznego w poszczególnych przemysłach.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z zarządzaniem i organizacją produkcji oraz kontrolą jakości w zakładach przetwórstwa ziemniaczanego.

Wymagania wstępne: Ogólna technologia żywności, technologia węglowodanów, chemia żywności, żywienie człowieka

Treści kształcenia: Struktura zużytkowania ziemniaka. Zakłady przetwórstwa ziemniaczanego w Polsce. Przydatność odmian ziemniaka do przetwórstwa w różnych gałęziach produkcji. Technologia produkcji wyrobów suszonych, smażonych i konserwowanych z ziemniaka. Maszyny i urządzenia w różnych zakładach. Produkty ekstrudowane, typy ekstruderów. Technologia produkcji różnych produktów przekąskowych i ich jakość.

Literatura: 1. Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M., Wyd. Naukowe „Akapit”, Kraków 1999; 2. Potato science and technology. Lisińska G., Leszczyński W., London, New York 1989; 3. Potato processing. Talburt F., Smith O., Van Nostrand Reinhold Publisher, New York 1987; 4. Czasopisma: Potato Procesing, Potato Storage, Rynek Ziemniaka.

Metody oceny: Egzamin ustny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: