ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20091o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Żywienie człowieka zdrowego i chorego
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 11
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 60 / 90 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Jadwiga Biernat
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu ma wiedzę o podstawowych składnikach odżywczych, zna zasady racjonalnego odżywienia się, normy i zalecenia żywieniowe. Student potrafi zaplanować prawidłowy jadłospis w zależności od wieku, masy ciała, aktywności fizycznej, płci. Ma wiedzę o żywności wzbogaconej, funkcjonalnej, GMO, fast-food.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z zarządzaniem i organizacją zakładów zbiorowego żywienia.

Wymagania wstępne: Chemia, biochemia, chemia żywności, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Rys historyczny ewolucji odżywiania. Białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne - podział, rola w żywieniu, trawienie, wchłanianie, funkcje w organizmie, wartość odżywcza, źródła. Normy i zalecenia żywieniowe. Żywność wzbogacona. Żywność funkcjonalna. Żywność GMO. Żywność fast-food.

Literatura: 1. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Cz.1 Podstawy nauki o żywieniu”. Wyd. PWN, Poznań, 2003; 2. Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego”. Wyd. PWN, Poznań, 2003; 3. Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. Wyd. PWN, Warszawa, 2004; 4. Hasik J., Hryniewiecki L., Grzymisławski M., Dietetyka. Wyd. PZWL, Warszawa, 1999; 5. Ciborowska H. Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa, 2000, 6. Gawęcki J., Jeszka J.: Żywienie człowieka, skrypt. Wyd. PWN, Poznań, 1995.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%

Uwagi: