ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20095o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności II
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 45 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna: zasady zarządzania jednostką organizacyjną w aspekcie integracji systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywnościowego, treść norm ISO z serii 14000 i 17025 oraz zarządzania BHP, zasady standardów międzynarodowych BRC i IFS. Student potrafi samodzielnie opracować dokumentację systemu, m.in. wg norm ISO 9001 oraz HACCP. Posiada wiedzę z zakresu europejskiego prawa żywnościowego z uwzględnieniem traceability i potrafi je wdrożyć w praktyce.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student może kierować zespołem wdrażającym systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościowym w małych i średnich jednostkach organizacyjnych, przygotować proces auditu wewnętrznego, jest przygotowany do podjęcia kierowniczej roli w działach produkcji i laboratoriach.

Wymagania wstępne: Wiedza w zakresie zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i marketingu.

Treści kształcenia: Szczegółowe omawianie treści norm ISO 9001 i 9004, filozofia kompleksowego zarządzania TQM i sześć sigma. Znaczenie międzynarodowych standardów BRC i IFS. Rola i znaczenie norm ISO 17025. Zarządzanie środowiskiem wg norm ISO 14000 i BHP wg norm PN 18000. Integracja systemów zarządzania jakości i bezpieczeństwem zdrowotnym w aspekcie norm ISO 22000. Łańcuch produkcji żywności z uwzględnieniem aktualnych norm prawnych UE w aspekcie zintegrowanych systemów zarządzania i międzynarodowych standardów jakości.

Literatura: 1. Pr.zb. pod red.J.Kijowski, T.Sikora. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. WNT Warszawa, 2003; 2.D.Kołożyn-Krajewska, T.Sikora. HACCP. Kompetencja i systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. SIT-NOT.Spoż. Warszawa, 1999; 3. Praca zbiorowa pod red. T.Sikory. Klient w organizacji zarzadzanje przez jakość. Wyd.AE Kraków, 2006; 4. Luning P.A., Marcelis W.J., Jungen W.M.F. Food quality management a techno-managerial approach. Wageningen Pres., Netherland, 2002; 5. Wawak S. Zarządzanie jakościa. Teoria i praktyka. Wyd. Helion Gliwice, 2002; 6. Szczepańska K. Kompleksowe zarządzanie TQM. Wyd. Normalizacyjne ALFA Sp. z o.o.; 7. Poradnik Norm ISO 9000:2000; 8. Podręcznik akademicki „Podstawy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności” Pod redakcją prof. Tadeusza Trziszki. 2010; 9. Czasopisma: Bezpieczeństwo i higiena żywności; Przemysł spożywczy.

Metody oceny: Egzamin pisemny (testowy) minimalny zasób wiedzy 60%

Uwagi: