ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20097o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Towaroznawstwo produktów spożywczych I (produkty pochodzenia zwierzęcego)
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Wiesław Kopeć
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zaliczeniu przedmiotu student powinien znać zasady nowoczesnej oceny towaroznawczej surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym specjalnego przeznaczenia min o właściwościach prozdrowotnych z uwzględnieniem instrumentalnych metod analizy.

Kompetencje: Student potrafi samodzielnie dokonać oceny towaroznawczej oraz zgodności produktów mięsnych, mleczarskich i drobiarskich z wymaganiami normatywnymi, zna podstawy oceny towaroznawczej surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego z użyciem technik chromatograficznych i biologii molekularnej.

Wymagania wstępne: Podstawy żywienia człowieka, technologie kierunkowe z zakresu przetwórstwa surowców zwierzęcych, instrumentalne metody badania żywności.

Treści kształcenia: Żywność pochodzenia zwierzęcego modyfikowana genetycznie, technologiczne odchylenia jakości przetworów i surowców mięsnych, właściwości prozdrowotne jako element oceny towaroznawczej przetworów pochodzenia zwierzęcego, charakterystyka przetworów typu intermediate moisture food. Ocena towaroznawcza wybranych, niejadalnych surowców pochodzenia zwierzęcego. Zastosowanie chromatografii i technik elektromigracyjnych w ocenie jakości produktów pochodzenia zwierzęcego. Zastosowanie technik biologii molekularnej w wykrywaniu zafałszowań surowców i produktów pochodzących od różnych gatunków zwierząt.

Literatura: 1. Mięso i przetwory drobiowe. Praca zbiorowa red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004; 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000; 3. Technologia przetwórstwa mięsa. Olszewski A., WNT, Warszawa 2002; 4. Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997; 5. Ocena i przetwórstwo mięsa. Podręcznik dla studentów. Zin M., Znamierowska A. Rzeszów 2001.

Metody oceny: Egzamin pisemny

Uwagi: