ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20100f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Kierowanie małą firmą
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Julian Kalinowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zakończonych zajęciach student posiada umiejętność wyboru formy organizacyjno-prawnej prowadzenia działalności gospodarczej, potrafi przygotować biznes plan przedsięwzięcia gospodarczego, zna style i metody zarządzania, potrafi wykonać analizę efektywności ekonomicznej, umie wybrać formę opodatkowania działalności gospodarczej, zna wzory pism urzędowych, potrafi przygotować dokumenty związane z poszukiwaniem pracy.

Kompetencje: Pozytywne zaliczenie przedmiotu umożliwia samodzielne podejmowanie działalności gospodarczej, znajdowanie źródeł jej finansowania, a także ocenianie trafności podjętych decyzji.

Wymagania wstępne: Ekonomia

Treści kształcenia: Zagadnienia z zakresu podejmowania działalności gospodarczej; formy organizacyjno-prawne małych przedsiębiorstw; finanse w gospodarce rynkowej; style i metody zarządzania; dostępność instrumentów finansowych; proces rekrutacyjny; etyka i etykieta w prowadzeniu działalności gospodarczej.

Literatura: 1. Griffin R.W.: Podstawy zarządzania organizacjami. PWN, Warszawa 2004; 2. Obłój K,: Mikroszkółka zarządzania, PWE, Warszawa 1994; 3. Piasecki B.: Ekonomika i zarządzanie małą firmą. PWN, Warszawa 1999; 4. Steinmann H., Schreyögg G.: Zarządzanie. Podstawy kierowania przedsiębiorstwem. Oficyna Wyd. Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 1995; 5. Zarządzanie. Teoria i praktyka. Pod red. A. K. Koźmińskiego, PWN, Warszawa 2004.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń po semestrze 2, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60 %.

Uwagi: Kurs może być realizowany w smestrze 1 (letnim)