ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20105f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Żywienie w agroturystyce i turystyce
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Joanna Wyka
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna zasady planowania i serwowania posiłków w żywieniu zbiorowym oraz zgodnie z wysiłkiem związanym z turystyką, potrafi wskazać różnice między tradycyjnymi sposobami żywienia a niekonwencjonalnymi, zna zasady produkcji żywności ekologicznej.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia samodzielne zaplanowanie żywienia dla różnych grup ludności (młodzież, dorośli) zgodne z wysiłkiem związanym z turystyką, a także zorganizowanie wyżywienia w gospodarstwie agroturystycznym z uwzględnieniem np. żywności ekologicznej, żywności wygodnej.

Wymagania wstępne: Podstawy żywienia człowieka, podstawy technologii gastronomicznej

Treści kształcenia: Podstawy teoretyczne planowania żywienia w rożnych grupa turystycznych z uwzględnieniem ich dodatkowej aktywności fizycznej związanej z turystyką. Zasady serwowania posiłków oraz obsługi konsumenta. Niekonwencjonalne sposoby żywienia, diety eliminacyjne, wegetarianizm. Charakterystyka żywności wygodnej i ekologicznej. Ocena towaroznawcza oraz higieniczna wybranych produktów roślinnych i zwierzęcych.

Literatura: 1. Podstawy technologii gastronomicznej. S. Zalewski WNT 1997; 2. Technologia gastronomiczna cz. I-III. U.Arens-Azevêdo i wsp. REA 1999; 3. Żywienie w turystyce. W. Grzesińska, D. Gajewska, WSiP, 1999; 4. Żywienie w turystyce i sporcie. R. Tauber, J. Hasik, K. Skrzypczak, WSHiG 2000; 5. Kopmendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. red. J. Hasik, PZWL 2004; 6. Higiena produkcji żywności. D. Kołożyn-Krajewska, SGGW 2001.

Metody oceny: Egzamin pisemny – opisowy, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: