ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20106f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Technologia czekolady
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Kita, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna technologię przerobu ziarna kakaowego, otrzymywania tłuszczu i proszku kakaowego, wyrobu produktów czekoladowych i zagospodarowania produktów ubocznych.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę przemyśle cukierniczym na stanowiskach technologów i pracowników laboratorium kontroli jakości oraz badawczych i naukowych.

Wymagania wstępne: Technologia węglowodanów, technologia tłuszczów

Treści kształcenia: Rozmieszczenie i wielkość produkcji ziarna kakaowego na świecie. Przerób ziarna kakaowego, otrzymywanie miazgi i tłuszczu kakaowego oraz kakao. Produkcja masy czekoladowej. Wyrób czekolady pełnej i nadziewanej oraz galanterii czekoladowej. Produkty bezcukrowe i o obniżonej kaloryczności. Wyroby czekoladopodobne. Wykorzystanie produktów ubocznych i odpadkowych przerobu ziarna kakaowego.

Literatura: 1. Cukiernictwo. Wyczański S., WSiP. Warszawa 1994; 2. Technologia Przemysłów Węglowodanowych, Pałasiński M. red.,PTTŻ, Kraków 2000; 3. Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów, Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Pęksa A., Kita A., AR Wrocław 2002; 4. Industrial Chocolate Manufacture and Use, Beckett S.T., Wiley-Blackwell, 2008; 5. Confectionery fats handbook – properties, production and applications, Timms R. E., The Oily Press, England 2003.

Metody oceny: Zaliczenie pisemne, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%

Uwagi: Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)