ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20109f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Wybrane zagadnienia z ciastkarstwa
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Zofia Karolini-Skaradzińska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna surowce oraz procesy technologiczne stosowane w produkcji ciastkarskiej, przepisy sanitarne oraz zagrożenia mikrobiologiczne występujące w tych procesach.

Kompetencje: Ukończenie kursu przygotowuje do pracy w zakładach produkcji ciastkarskiej, daje umiejętność oceny jakości surowców oraz znajomość kształtowania jakości produktu finalnego w ciastkarni.

Wymagania wstępne: Towaroznawstwo produktów roślinnych, Piekarstwo

Treści kształcenia: Surowce stosowane w produkcji ciastkarskiej. Technologia pieczywa cukierniczego. Zagadnienia mikrobiologiczne, przechowalnicze i sanitarne w produkcji ciastkarskiej.

Literatura: 1. Produkcja Piekarsko-Ciastkarska, Ambroziak Z., Warszawa WsiP, cz. 1i2, 2004; 2. Ciastkarstwo, Dojutrek Cz., Pietrzyk A. WsiP, 2005; 3. Przegląd Piekarski i Cukierniczy.

Metody oceny: Egzamin pisemny

Uwagi: Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)