ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20114f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Metodologia badań żywieniowych
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Joanna Wyka
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna metody badawcze stosowane w ocenie sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności, potrafi je prawidłowo sklasyfikować i wybrać odpowiednie metody do przeprowadzenia własnych badań, zna metodykę wybranych prozdrowotnych programów edukacyjnych.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia samodzielne zastosowanie metod oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia w badaniach różnych grup ludności (młodzież, dorośli), a także przedstawienie zalet i wad poznanych programów edukacyjnych.

Wymagania wstępne: Podstawy żywienia człowieka

Treści kształcenia: Podział i zakres badań żywieniowych w ocenie sposobu żywienia. Podział i zakres badań oceny stanu odżywienia (parametry antropometryczne i biochemiczne). Metodyka wybranych programów prozdrowotnych i edukacyjnych (wady i zalety).

Literatura: 1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego PWN 2000; 2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod red. J. Hasika, J. Gawęckiego PWN 2000; 3. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, J.Gawęcki, T. Mossor-Pietraszewska PWN 2004; 4. Epidemiologia wprowadzenie i metody badań. Jędrychowski W., PZWL, Warszawa, 1999; 5. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Raport of a Joint of WHO/FAO Expert Consultation, no 916, Geneva 2003; 6. Nutrition. Insel P., Turner R.E., Ross D. Jones and Bartlett Publisher, USA, 2004; 7. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer. AICR, 2007; 8. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę).

Metody oceny: Zaliczenie pisemne – opisowe, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: