ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10122o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Podstawy prawa żywnościowego
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 12 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Danuta Figurska – Ciura
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student rozumie podstawowe zagadnienia związane z polityką bezpieczeństwa żywności; zna rodzaje aktów prawnych, zna podstawowe akty prawne dotyczące żywności i żywienia w Unii Europejskiej i w Polsce, zna cele i zasady wewnętrznej i zewnętrznej kontroli bezpieczeństwa żywności.

Kompetencje: Student potrafi przedstawić cele i założenia unijnej polityki żywnościowej, umie odszukać akty prawne związane z danym zagadnieniem, potrafi zinterpretować podstawowe przepisy prawa żywnościowego, student umie określić wymagania dotyczące żywności i żywienia na podstawie przepisów prawa żywnościowego.

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Polityka bezpieczeństwa żywności, podstawy i rys historyczny prawa żywnościowego, Kodeks Żywnościowy. Prawo żywnościowe w Unii Europejskiej i w Polsce. Rozporządzenie ramowe Parlamentu Europejskiego i Rady 178/2002, pakiet rozporządzeń higienicznych, inne wybrane rozporządzenia UE. Ustawa z dn. 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia i wybrane akty wykonawcze dotyczące wymagań higienicznych , znakowania żywności, dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń, substancji dodatkowych itp. Podstawy prawne wdrażania systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności. Cele, zadania, struktura organizacyjna i kompetencje organów kontroli urzędowej.

Literatura: 1. Bezpieczeństwo żywności i żywienia komentarz do ustawy oraz przepisów wspólnotowych Grochowska M.; ODDK Gdańsk, 2006; 2. Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Kowalska E. Majewska E., Obiedziński M.W., Zadernowski M.R.; ODDK Gdańsk, 2006; 3. Żywność a prawo i zdrowie Gertig H., Duda G., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004; 4. Aktualne akty prawne unijne i polskie.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: