ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10130o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Biochemia
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 9
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 60 / 0
Prowadzący: prof.dr hab. Anna Rodziewicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna struktury i funkcje biologicznie ważnych molekuł, zna główne procesy metaboliczne białek, kwasów nukleinowych, lipidów, sacharydów, przebiegające z udziałem odpowiednich enzymów, wie jakimi metodami można ocenić kinetykę działania enzymów.

Kompetencje: Student potrafi zastosować odpowiednią metodę do oznaczania substancji biologicznych, umie badać aktywność i właściwości enzymów, potrafi posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym.

Wymagania wstępne: Chemia nieorganiczna, chemia organiczna

Treści kształcenia: Struktura, funkcja i metabolizm biologicznie ważnych molekuł (aminokwasów, białek, sacharydów , lipidów, kwasów tłuszczowych), mechanizm i kinetyka działania enzymów, wprowadzenie do membran biologicznych, struktura i funkcja kwasów nukleinowych, regulacja i integracja metabolizmu w komórce.

Literatura: 1. Podstawy biochemii, Kączkowski J. WNT, 2005; 2.Biochemia, krótkie wykłady;. Hames B.D. i inni, 2007; 3. Biochemia Harpera, Murray R.K. i inni, PZWL Warszawa, 2006; 4. Biochemia, Berg J.M., Tymoczko J.L., Stryer L,. PWN 2007.

Metody oceny: zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%

Uwagi: