ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10147o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Podstawy technologii gastronomii
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Danuta Figurska – Ciura
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student umie ocenić jakość i przydatność surowców w technologii gastronomii, zna wyposażenie, metody i techniki produkcji różnych potraw, podstawowe zasady higieny i organizacji pracy w zakładach gastronomicznych.

Kompetencje: Student potrafi zaprojektować, śledzić i nadzorować proces technologiczny w zakładzie gastronomicznym.

Wymagania wstępne: chemia żywności, mikrobiologia, maszynoznawstwo, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Podstawowe procesy przetwarzania i przygotowywania różnych grup produktów. Jakość surowców i bezpieczeństwo produkcji potraw w zakładach gastronomicznych. Nowoczesne wyposażenie i warunki organizacyjno ekonomiczne zakładów gastronomicznych. Ustawodawstwo dotyczące wymagań higienicznych, zasady higieny i systemy zapewnienia jakości w gastronomii.

Literatura: 1. Podstawy technologii gastronomicznej, S. Zalewski, WNT Warszawa 1997; 2. Technologia gastronomiczna, U. Arens-Azevado i współautorzy, REA, Warszawa 1998,1999 cz.1-3; 3. Science of cooking, P. Barham, Springer-Verlag Berlin 2001; 4. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (Menu, Przegląd Gastronomiczny, Food Service oraz inne wskazane przez wykładowcę).

Metody oceny: Pisemne zaliczenie, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: