ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10149o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Higiena i toksykologia żywności
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Dagmara Orzeł
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna podstawowe zagadnienia z zakresu toksykologii, drogi przechodzenia zanieczyszczeń do żywności, zagrożenia toksykologiczne człowieka wynikające z obecności ksenobiotyków w środkach spożywczych oraz metody oznaczania substancji obcych w żywności.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z oceną bezpieczeństwa żywności.

Wymagania wstępne: chemia, biochemia, mikrobiologia, chemia żywności, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Podstawy badań toksykologicznych. Losy ksenobiotyków w organizmie człowieka. Naturalne substancje toksyczne występujące w żywności. Chemiczne, fizyczne i biologiczne zanieczyszczenia żywności. Dodatki do żywności. Metody oznaczania substancji obcych w żywności. Metody ustalania maksymalnych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Aktualne ustawodawstwo w zakresie toksykologii żywności.

Literatura: 1. Nikonorow M., Urbanek-Karłowska B.: Toksykologia żywności. Wyd. PZWL, Warszawa, 1997; 2. Młodecki H., Piekarski L.: Zagadnienia zdrowotne żywności. Wyd. PZWL, Warszawa, 1987; 3. Seńczuk W.: Toksykologia. Wyd. PZWL, Warszawa, 2002; 4. Gertig H.: Żywność a zdrowie. Wyd. PZWL, Warszawa, 1996; 5. Gertig H., Duda G.: Żywność a zdrowie i prawo. Wyd. PZWL, Warszawa 2004; 6. Manahan S. E.: Toksykologia środowiska - aspekty chemiczne i biochemiczne, Wyd. PWN, 2006.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń i pisemne zaliczenie wykładu, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: