ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10153f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Podstawowe problemy przemysłu drobiarskiego
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Wiesław Kopeć
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna problematykę związaną z podstawami funkcjonowania przemysłu drobiarskiego i jajczarskiego, procesy jednostkowe w przetwórstwie mięsa drobiu i jaj oraz metody oceny jakości produktów i surowców drobiarskich.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student potrafi samodzielnie opracować podstawowe technologie przetwarzania mięsa drobiu i ocenić jakość produktów i surowców drobiarskich.

Wymagania wstępne: biochemia, ogólna technologia żywności, inżynieria procesowa

Treści kształcenia: Zagadnienia związane z charakterystyką kierunków użytkowania drobiu, procesami jednostkowymi w technologii przetwórstwa mięsa drobiu i jaj, walorami odżywczymi i prozdrowotnymi mięsa drobiu i jaj ,metodami utrwalania mięsa drobiu i jaj oraz wykorzystaniem ubocznych produktów przemysłu drobiarskiego.

Literatura: 1. Poultry products processing: an industry guide .Ed. S. Barbut, CRC Press, Boca Raton, 2002; 2. Mięso i przetwory drobiowe. Praca zbiorowa red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004; 3. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny lub ustny.

Uwagi: