ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10154f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Technologia zbóż
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Zygmunt Gil
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna budowę, skład chemiczny i właściwości surowca zbożowego, potrafi określić jego jakość i przydatność do przetwórstwa, zna podstawowe technologie wytwarzania różnych produktów.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z organizacją i nadzorem nad procesami przetwarzania surowca zbożowego.

Wymagania wstępne: chemia, biochemia, mikrobiologia, maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Znaczenie gospodarcze zbóż oraz charakterystyka roślin zbożowych. Skład chemiczny ziarna. Właściwości masy ziarna. Jakość ziarna i jego przetworów oraz metody oceny wartości technologicznej surowca zbożowego. Technologia produkcji maki, kasz, płatków makaronów oraz zmodyfikowanych przetworów zbożowo-mącznych. Surowce wykorzystywane w przemyśle piekarskim. Przygotowanie ciasta i wypiek różnych asortymentów pieczywa.

Literatura: 1. Surowce mączne i kaszowe, Jankowski S., WNT 1988; 2. Obuchowski W. Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Wyd. AR Poznań 1997; 3. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Część I i II. WSiP Warszawa 2004; 4. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Red . Jakubczyk T., Haber T., Skrypt SGGW-AR Warszawa 1983.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń i pisemny egzamin.

Uwagi: