ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10165f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Wybrane zagadnienia z normalizacji
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Maciej Oziembłowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu umie korzystać z norm, zna strukturę norm jako dokumentu normatywnego, umie wskazać powiązania polskiego systemu normalizacyjnego z systemem europejskim oraz międzynarodowym (światowym), potrafi samodzielnie wykonać niektóre oznaczenia na podstawie norm związanych z jakością produktów spożywczych.

Kompetencje: Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę praktycznego wykorzystania norm, w tym również pod kątem przeprowadzenia określonych oznaczeń dotyczących żywności.

Wymagania wstępne: chemia żywności, matematyka, analiza żywności

Treści kształcenia: Rys historyczny normalizacji, idea systemów normalizacji, zadania i cele normalizacji, struktura polskich, europejskich i międzynarodowych organizacji normalizacyjnych, dokumenty normatywne, podział i struktura norm, idea norm na przykładzie wybranych dokumentów normatywnych związanych z określonymi grupami produktów żywnościowych, produkty regionalne i tradycyjne w europejskim systemie ochrony.

Literatura: 1. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003; 2. Towaroznawcza ocena artykułów spożywczych, Palich P., Budzyński B., WSM Gdynia; 3. Miesięcznik “Normalizacja”.

Metody oceny: Pisemne zaliczenie (test)

Uwagi: