ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10168f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Chłodnictwo
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 24 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Józef Błażewicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu posiada wiedzę na temat podstawowych zasad działania układów chłodniczych oraz możliwości ich zastosowania w różnych działach przemysłu spożywczego.

Kompetencje: Student potrafi samodzielnie określić przydatność różnych systemów chłodniczych do przechowywania określonych surowców i produktów spożywczych (nieprzetworzonych lub przetworzonych) w zależności od kierunku ich zagospodarowania. Potrafi także w zależności od potrzeb technologicznych optymalizować pracę urządzeń chłodniczych.

Wymagania wstępne: maszynoznawstwo ogólne i przemysłu spożywczego, inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, ogólna technologia żywności.

Treści kształcenia: Cechy obiektów chłodniczych, zadania i klasyfikacja elementów automatyki. Zasady termodynamiki i przemiany termodynamiczne. Absorpcyjne i strumieniowe urządzenia chłodnicze. Sprężarki chłodnicze. Własności termodynamiczne czynników chłodniczych. Regulacje prawne w zakresie stosowania czynników chłodniczych.

Literatura: 1. Gutkowski K. M., Butrymowicz D. J. Chłodnictwo i klimatyzacja. WNT, 2007; 2. Brodowicz K., Dyakowski T., Pompy ciepła, PWN, 1990; 3. Bonca Z., Automatyka chłodnicza i klimatyzacyjna, Wyd.Wyż. Szk. Morskiej, Gdynia 1997; 4.Bonca Z., Butrynowicz D., Czynniki chłodnicze i nośniki ciepła, IPPU MASTA, Gdańsk 1997.

Metody oceny: Zaliczenie pisemne, minimum wiedzy wymagane do zaliczenia – 60%.

Uwagi: