ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10170o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Ekologia i ochrona środowiska
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 12 / 12 / 0
Prowadzący: dr inż. Lesław Szymański
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu potrafi wskazać zależności pomiędzy czynnikami abiotycznymi i biotycznymi środowiska i ich wpływ na zdrowie człowieka, zna źródła zanieczyszczeń :powietrza ,wód ,gleb i lasów oraz rodzaje zanieczyszczeń wytwarzanych przez przemysł rolno- spożywczy, produkcję rolną i hodowlaną oraz sposoby ich zapobiegania. Wie na czym polega monitorowanie środowiska, zna przepisy prawne i organizacyjne ochrony środowiska oraz międzynarodowe konwencje dotyczące ochrony środowiska i współpracę międzynarodową w tym zakresie.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student zna dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń środowiska ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu żywnościowego, metody ochrony środowiska.

Wymagania wstępne: chemia, biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, gospodarka wodno-ściekowa i energetyczna

Treści kształcenia: Podstawy ekologii i ochrony środowiska. Środowisko życia człowieka. Zasoby naturalne. Ochrona atmosfery w tym: zagrożenie atmosfery, zanieczyszczenia pyłowe oraz gazowe i sposoby ich unieszkodliwiania. Ochrona wody. Procesy eutrofizacji i samooczyszczania. Wpływ zanieczyszczenia wód na jakość żywności. Źródła zanieczyszczeń gleby. Wpływ zanieczyszczeń gleby na jakość żywności i zdrowie człowieka. Metody ochrony gleb, rekultywacja terenów przemysłowych i zagospodarowanie gleb zdegradowanych. Zagospodarowanie odpadów. Zagrożenia środowiska związane ze składowiskami odpadów. Skażenie biosfery izotopami promieniotwórczymi. Źródła skażeń promieniotwórczych i ich wpływ na zdrowie człowieka. Metody zapobiegania skażeniom promieniotwórczym żywności.

Literatura: 1. Ekologia z elementami ochrony środowiska, Nawirska A., Wyd. WSH Wrocław 2006; 2. Podstawy ochrony środowiska, Głowiak B., i in., PWN 1991; 3. Wybrane zagadnienia z ochrony środowiska, Kluczek J., P., Wyd. ATR Bydgoszcz 1999; 4. Zagrożenia, ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczo-rolniczego, Red. Bieszczad S., Wyd. AR Wrocław 1999; 5. Natural and technological problems of protection and development of agricultural and forest evironment, Cieszkowski A., Wyd. AR Poznań 1999.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%

Uwagi: