ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20173o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Enzymologia
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Danuta Witkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student potrafi wyodrębnić enzym z materiału biologicznego, wstępnie oczyścić, otrzymać techniczny oraz czysty preparat enzymatyczny, obliczyć wydajność procesu oczyszczania.

Kompetencje: Student potrafi wyodrębnić enzym z materiału biologicznego, wstępnie oczyścić, otrzymać techniczny oraz czysty preparat enzymatyczny, obliczyć wydajność procesu oczyszczania.

Wymagania wstępne: chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Biosynteza enzymów pochodzenia mikrobiologicznego (amylazy, proteazy, lipazy, glikozydazy, celulazy, pektynazy, oksydaza glukozowa), produkcja preparatów enzymatycznych, metody ich oczyszczania, zastosowanie enzymów w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Literatura: 1. Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993; 2. Biotechnology, Vol. 9, Enzymes, biomass, food and feed, Rehm H., J., Reed G., Ed. Reed G.; Nagodawithane T., W., VCH Weinheim, New York 1997 3. The enzyme reference, Purich D.,L., Allison R.,D., Acad Press, USA, 2002; 4. Introduction to Biotechnology, Thieman W.,J., Palladino M.,A., Pearson Education, 2004.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: