ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20175o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Żywienie i dietetyka
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Jadwiga Biernat
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student zna zasady oceny podaży energii i składników odżywczych z dietą w porównaniu do zaleceń żywieniowych, a także rozumie podstawowe zależności pomiędzy żywieniem a zdrowiem.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia samodzielną ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia w różnych grupach ludności.

Wymagania wstępne: Chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia

Treści kształcenia: Podstawowe wiadomości o składnikach odżywczych i nieodżywczych: ich budowa, metabolizm, zapotrzebowanie, występowanie w żywności. Charakterystyka żywieniowa podstawowych grup produktów spożywczych. Bilans energii i kontrola masy ciała. Zalecenia żywieniowe. Piramida żywieniowa.

Literatura: 1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego PWN 2000; 2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod red. J. Hasika, J. Gawęckiego PWN 2000; 3. Dietetyka, J. Hasik PZWL 1999; 4. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000; 5. Białka w żywności i żywieniu; Prawda o tłuszczach; Współczesna wiedza o węglowodanach; pod red. Jana Gawęckiego, Wydawnictwo AR Poznań, Instytut Danone Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia 1996-1998; 6. Żywienie człowieka – ćwiczenia, J. Gawęcki, J. Jeszka, PWN 1995; 7. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę).

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy – 60%.

Uwagi: