ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20177o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Współczesne trendy w technologii żywności II (surowce zwierzęce)
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Wiesław Kopeć
Język: polski


Efekty kształcenia: Student posiada specjalistyczną wiedzę nt nutraceutyków i przeciwutleniaczy pozyskiwanych z surowców zwierzęcych oraz wybranych zagadnień automatyzacji procesów w przetwórstwie surowców zwierzęcych.

Kompetencje: Student potrafi opracować recepturę produktu opartego o surowce zwierzęce o cechach żywności funkcjonalnej.

Wymagania wstępne: Ogólna technologia żywności, technologia drobiu i jaj, inżynieria procesowa, maszynoznawstwo

Treści kształcenia: Zastosowanie niekonwencjonalnych przeciwutleniaczy w produktach pochodzenia zwierzęcego typu żywności funkcjonalne, probiotyki w produktach mleczarskich i mięsnych, nutraceutyki w treści jaj, postęp w procesach pakowania i automatyzacji procesów jednostkowych w przetwórstwie surowców zwierzęcych.

Literatura: 1. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Franciszek Świderski Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003; 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000; 3. Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997.

Metody oceny: Egzamin ustny.

Uwagi: