ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20216f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Flawonoidy w biotechnologii, farmacji i przemyśle spożywczym
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student potrafi określić zależności miedzy strukturą związku flawonoidowego, a jego właściwościami. Jest zaznajomiony z rolą związków flawonoidowych zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych.

Kompetencje: Ukończenie kursu daje umiejętność zaplanowania biokatalizowanych reakcji związków flawonoidowych prowadzących do uzyskania nowych pochodnych o interesujących właściwościach biologicznych.

Wymagania wstępne: Chemia organiczna, biochemia

Treści kształcenia: Budowa i klasyfikacja flawonoidów. Rola flawonoidów w organizmach roślinnych. Właściwości biologiczne flawonoidów. Struktura a właściwości przeciwutleniające. Przyswajanie i metabolizm związków flawonoidowych. Mikrobiologiczne i enzymatyczne transformacje flawonoidów. Flawonoidy nie występujące w przyrodzie, ich właściwości i zastosowanie. Związki kompleksowe bioflawonoidów i ich pochodnych z jonami metali. Flawonoidy jako nutraceutyki.

Literatura: 1. Di Carlo G., Mascolo N., Izzo A.A., Capasso F. (1999) Flavonoids: old and new aspects of a class of natural therapeutic drugs. Life Science, 65, 4, 337-353; 2. Harborne J.B. (1988) The Flavonoids, Chapman and Hall, London, 1988, 3. Harborne J.B.(1997) Ekologia biochemiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1997; 4. Harborne J.B., Baxter H. (1999) The Handbook of Natural Flavonoids, John Wiley & Sons, Chichester, 1999.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60 %.

Uwagi: