ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BIS10005o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: FIZYKA
Kierunek: Bioinformatyka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr Hanna Pruchnik
Język: polski


Efekty kształcenia: Student w czasie kursu nabywa wiedzę praktyczną i teoretyczną dotyczącą podstawowych praw fizycznych m. in. z zakresu: mechaniki klasycznej, ruchu drgającego i falowego, termodynamiki, elektryczności i magnetyzmu, a także z zakresu optyki geometrycznej i falowej, fizyki jądrowej i promieniotwórczości. Zapoznaje się z budową i zasadą działania podstawowych przyrządów pomiarowych i aparatury, z podstawowymi metodami i technikami wyznaczania wybranych wielkości fizycznych.

Kompetencje: Nabyta wiedza umożliwi: zrozumienie procesów i zjawisk fizycznych zachodzących w przyrodzie, analizę zjawisk fizycznych, zrozumienie zasad działania różnych urządzeń pomiarowych, samodzielny pomiar podstawowych wielkości fizycznych, jak również opracowanie i interpretację uzyskanych danych doświadczalnych.

Wymagania wstępne: Podstawy fizyki, matematyka

Treści kształcenia: Podstawowe pojęcia i prawa fizyczne, podstawy mechaniki klasycznej, drgania i fale, zjawisko rezonansu, akustyka, własności cieczy i gazów, termodynamika, elektryczność i magnetyzm, fale elektromagnetyczne, optyka z elementami spektroskopii, mikroskopia optyczna i elektronowa, fizyka jądrowa.

Literatura: RESNICK R. - HALLIDAY D., WALKER J. (2003). Podstawy fizyki, tom I -V, PWN, Warszawa. RESNICK R. - HALLIDAY D. (1999). Fizyka, tom I i II, PWN, Warszawa. BOBROWSKI CZ. (2004). Fizyka, WNT, Warszawa. KANE J.W., STERNHEIM M.M . (1988). Fizyka dla przyrodników, PWN, Warszawa. PRZESTALSKI S. (2001). Elementy fizyki, biofizyki i agrofizyki, Wydawnictwo U. Wr., Wrocław.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń po pierwszym semestrze Egzamin pisemny (1 termin) lub pisemno-ustny (2 termin) po pierwszym semestrze Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%

Uwagi: