ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10187o12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Mechanizacja produkcji zwierzęcej
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Józef Szlachta
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu nabywa wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności odnośnie budowy, podstaw obliczeń oraz eksploatacji i użytkowania maszyn i urządzeń w stosowanych w produkcji zwierzęcej. Potrafi dobrać maszyny i urządzenia w ciągi technologiczne stosowane z uwzględnieniem specyfiki warunków produkcyjnych poszczególnych grup zwierząt oraz dobrostanu zwierząt.

Kompetencje: Ukończenie kursu zapewnia pracę w firmie gdzie wymagana jest wiedza z zakresu prawidłowego doboru oraz użytkowania maszyn i urządzeń w produkcji zwierzęcej.

Wymagania wstępne: Fizyka, Matematyka, Hydromechanika, Podstawy produkcji zwierzęcej

Treści kształcenia: Budowa, podstawy obliczeń oraz zasada działania i wykorzystanie maszyn stosowanych w produkcji zwierzęcej. Nowoczesne maszyny i urządzenia stosowane do przeróbki, przygotowania i zadawania pasz, pojenia, usuwania odchodów, doju i chłodzenia mleka, pielęgnacji zwierząt.

Literatura: Starosta M. Maszyny i urządzenia do mechanizacji chowu zwierząt. Poznań. 1995. Szlachta J., Szewczyk B.: Mechanizacja produkcji zwierzęcej z elementami budownictwa. Wydawnictwo AR Wrocław. 1984.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń po semestrze 6, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60 %

Uwagi: