ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10022o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: MIKROBIOLOGIA
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Stanisław J. Pietr
Język: polski


Efekty kształcenia: Student rozumie rolę drobnoustrojów w przemianach związków organicznych i mineralnych w wodzie i glebie. Wie jakie czynniki zewnętrzne wywierają wpływ na rozwój tych drobnoustrojów. Zna również zależności pomiędzy drobnoustrojami patogenicznymi i saprofitycznymi oraz ich wpływ na rośliny i zwierzęta. Ponadto, student zna procesy mikrobiologiczne wykorzystywane w produkcji żywności i pasz dla zwierząt. Zna również zasady pracy sterylnej z drobnoustrojami. Potrafi obsługiwać mikroskop i przygotowywać podłoża hodowlane oraz preparaty mikroskopowe.

Kompetencje: Interpretacja zjawisk zachodzących w środowisku pod wpływem mikroorganizmów; posługiwanie się podstawowymi technikami mikrobiologicznymi stosowanymi w izolacji czystych kultur; identyfikacja kultur mikrobiologicznych.

Wymagania wstępne: Biochemia, biologia, chemia, zoologia

Treści kształcenia: Znaczenie i rola drobnoustrojów w produkcji zwierzęcej. Systematyka, morfologia i fizjologia drobnoustrojów. Mikrobiologia surowców pochodzenia zwierzęcego.

Literatura: Kotełko K., Sedlaczek L., Lachowicz L., 1977. Biologia bakterii; PWN, Warszawa Schlegel H.G., 2001. Mikrobiologia ogólna; PWN, Warszawa Kunicki-Goldfinger W.J.H., 2002. Życie bakterii; PWN, Warszawa Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., 2007. Mikrobiologia techniczna (tom I). PWN, Warszawa

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń – na podstawie ocen z 3 kolokwiów Zaliczenie wykładów - test Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60 %

Uwagi: