ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RSSS20157f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Turystyka i jej oddziaływanie na środowisko
Kierunek: Ochrona Środowiska
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Andrzej Kocowicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Student posiada wiedzę na temat podstaw turystyki i organizacji ruchu turystycznego. Zna związki pomiędzy turystyką a środowiskiem naturalnym. Zna zasoby turystyczne Polski, zwłaszcza bazujące na zasobach naturalnych. Potrafi ocenić możliwości wykorzystania środowiska do celów turystycznych. Student potrafi ocenić potencjalne oraz aktualne zagrożenia dla środowiska naturalnego spowodowane działalnością turystyczną. Student potrafi podjąć działania zmierzające do ograniczenia wpływu turystyki na środowisko oraz przeprowadzić rekultywację terenów zdegradowanych przez turystykę.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę w instytucjach administracji różnych szczebli zwłaszcza administracji lokalnej związanych z terenami, na których prowadzona jest lub być może działalność turystyczna, pracę w instytucjach związanych z ochroną środowiska, zwłaszcza w regionach turystycznych, pracę w jednostkach gospodarczych związanych z turystką.

Wymagania wstępne: ekologia, ochrona środowiska, elementy geomorfologii, gleboznawstwo

Treści kształcenia: Definicje oraz podstawowa terminologia stosowana w turystyce, ocena zasobów przyrodniczych w kontekście przydatności turystycznej, zasoby turystyczne Polski ze szczególnym uwzględnieniem gór, wpływ turystyki na środowisko, racjonalne użytkowanie i lokalizowanie bazy turystycznej, możliwości zapobiegania i zmniejszania wpływom turystyki na środowisko, rekultywacja obszarów zdegradowanych przez turystykę.

Literatura: Geoekologia turystyki i wypoczynku. A. Krzymowska-Kostrowicka. PWN 1997.

Metody oceny: obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń po semestrze 3, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60 %

Uwagi: