ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20229f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Aktywne metabolity drobnoustrojów
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Danuta Witkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna procesy produkcji, regulacji biosyntezy oraz zastosowania drobnoustrojowych hydrolaz (amylazy, celulazy, ksylanazy, proteinazy, lipazy) oraz niektórych antybiotyków (aminoglikozydowych, makrolidów niepolienowych, makrolidów polienowych, tetracyklin).

Kompetencje: Student umie przeprowadzić proces biosyntezy enzymów z udziałem drobnoustrojów, dobrać optymalne warunki procesu, potrafi ocenić zdolności drobnoustrojów do produkcji antybiotyków.

Wymagania wstępne: Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Produkcja, regulacja biosyntezy i zastosowanie takich aktywnych metabolitów drobnoustrojowych, jak enzymy (amylazy, celulazy, ksylanazy, proteinazy, lipazy) oraz antybiotyki (aminoglikozydowych, makrolidów niepolienowych, makrolidów polienowych, tetracyklin).

Literatura: 1.Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993; 2.Biotechnology, Vol. 9, Enzymes, biomass, food and feed, Rehm H., J., Reed G., Ed. Reed G., Nagodawithane T., W., VCH Weinheim, New York 1997; 3.Biotechnologia i chemia antybiotyków, Chmiel A., Grudziński S., PWN 1999; 4.The enzyme reference, Purich D.,L., Allison R.,D., Acad Press, USA, 2002; 5.Introduction to Biotechnology, Thieman W.,J., Palladino M.,A., Pearson Education, 2004.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: