ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ICSS10044f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Bezpieczeństwo produkcji pasz i żywienia zwierząt
Kierunek: Inżynieria Bezpieczeństwa
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 45 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Dorota Jamroz
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zna podstawowe aspekty wybranych zagadnień technologii i bezpieczeństwa produkcji pasz, elementarnych podstaw żywienia zwierząt i zagrożeń wynikających przy karmienia zwierząt, nabywa wiedzę i umiejętności pracy w szkolnictwie, jest przygotowany do zrozumienia problemów bezpieczeństwa produkcji i przechowywania pasz i ich podawania zwierzętom.

Kompetencje: Przedmiot stanowi podstawę do rozszerzenia wiedzy z zakresu problemów bezpieczeństwa produkcji pasz w gospodarstwach rolniczych i w polu, bezpieczeństwa procesów konserwacji pasz i samego procesu karmienia zwierząt.

Wymagania wstępne: bezpieczeństwo pracy przy zwierzętach, behawior zwierząt, polowa produkcja pasz

Treści kształcenia: Wykorzystanie pobranych składników przez zwierzęta, karmienie zwierząt - bezpieczeństwo pracy przy zwierzętach; Pasze - ogólna charakterystyka i wykorzystanie z punktu widzenia metod produkcji i zagrożeń; Dodatki paszowe - ich wykorzystanie u zwierząt, bezpieczeństwo ich stosowania (pylica, alergie itp.), wpływ na jakość produktów konsumpcyjnych; Silosy paszowe, wycieki kiszonkowe - zagrożenia dla obsługi i środowiska; zagrożenia pracy w wytwórniach mieszanek treściwych i premiksów; Podstawowe informacje o Ustawie o paszach (EU) i aspektach bezpieczeństwa konsumenta produktów zwierzęcych;

Literatura: Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo, PWN,2001,2004; pod red. D. Jamroz (3 tomy) Pasze przemysłowe

Metody oceny: zaliczone ćwiczenia, egzamin po semestrze VI; zasób wiedzy do zaliczenia 70 %

Uwagi: Przedmiot do wyboru-Blok C