ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ICSS10047f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Mikrobiologiczne zagrożenia bezpieczeństwa żywności
Kierunek: Inżynieria Bezpieczeństwa
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 45 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Jerzy Molenda, dr inż. Izabela Musiał
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student posiada wiedzę dotyczącą mikrobiologicznych zagrożeń bezpieczeństwa żywności, przyczyn ich powstawania oraz podstawowych prawnych regulacji wydanych w celu jej zapewnienia. Zna czynniki etiologiczne chorób przenoszonych przez żywność, ich właściwości oraz możliwości przeciwdziałania ich przenikaniu do łańcucha żywnościowego człowieka.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student potrafi wykonać badanie żywności, przeprowadzić analizę zagrożeń oraz dokonać ocenę stanu sanitarnego w zakładach spożywczych, potrafi określić wymagania higiczne obowiązujące w zakładach spożywczych.

Wymagania wstępne: mikrobiologia, epidemiologia

Treści kształcenia: podstawowe zagadnienia dotyczące czynników zagrożeń zdrowia związanych z konsumpcją żywności, ich dróg przenikania do produktów żywności na przestrzeni całego łańcucha produkcji, działania prewencyjne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności /dobra praktyka produkcyjna i higieniczna w zakładach przetwórczych, techniczne metody eliminacji zagrożeń/

Literatura: Molenda J.: Zarys mikrobiologii żywności. Wyd. AR Wrocław; 2003. Zaremba M., Borowski J. Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa 1997. Mikotoksyny i grzyby pleśniowe. Zagrożenia dla ludzi i zwierząt, Grajewski J., Wyd. Uniwersytetu. Kazimierza Wielkiego, Bydgoszcz, 2006 Mc Elhaton A., Marshall R.J.: Food Safety, A practical and case study approach, Springer Science + Business Media 2007.

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń po semestrze (w każdym semestrze dwa sprawdziany pisemne), egzamin – testowy, wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi

Uwagi: Przedmiot do wyboru-Blok C