ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RSSS10172o12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Podstawy produkcji rolniczej III
Kierunek: Ochrona Środowiska
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Agnieszka Dradrach, dr inż. Andrzej Tomaszewski
Język: polski


Efekty kształcenia: Student posiada umiejętności rozpoznawania głównych gatunków roślin użytków zielonych oraz potrafi zastosować podstawowe zasady gospodarowania na użytkach zielonych w aspekcie ochrony środowiska. Student posiada umiejętności w zakresie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich.

Kompetencje: Po ukończeniu kursy studenci posiadają wiedzę z zakresu podstawowych zasad i metod zakładania nawierzchni trawiastych zależności od przeznaczenia. Znają zasady pielęgnacji i użytkowania terenów zadarnionych. Kurs pozwala na poznanie praktycznych aspektów oceny cech użytkowych w odniesieniu do rodzajów użytków zielonych i ich wykorzystania. Student uzyska ogólną wiedzę z zakresu: higieny zwierząt, metod doskonalenia zwierząt, podstaw żywienia, technologii pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego od zwierząt gospodarskich.

Wymagania wstępne: Gleboznawstwo, Botanika, Fizjologia roślin

Treści kształcenia: Renowacja i alternatywne metody zagospodarowywania użytków zielonych. Omówienie cech użytkowych i morfologicznych gatunków traw. Tworzenie mieszanek w zależności od przeznaczenia zagospodarowanego terenu. Zapoznanie się z metodami oceny wizualnej i funkcjonalnej nawierzchni trawnikowych. Higiena środowiska hodowlanego. Znaczenie etologii i zoopsychologii w chowie zwierząt. Dziedziczenie cech jakościowych i ilościowych. Podstawy żywienia zwierząt. Typy i rasy użytkowe zwierząt gospodarskich oraz ich wykorzystanie.

Literatura: Łąkarstwo. M. Rogaliki, Kurpisz S.A., Poznań, 2004 Łąkoznawstwo. S. Grzegorczyk, S. Benedycki, UWM, Olsztyn, 2001 Trawy polskie, M. Falkowski, Warszawa., PWRiL, 1982 Podstawy chowu zwierząt z zoohigieną. R. Zimiński, wyd A.R. we Wrocławiu, 1999 Chów i hodowla zwierząt, T. Szulc, wyd A.R. we Wrocławiu, 2005

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń po semestrze 4, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60%

Uwagi: