ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10108f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Organizacje grup producenckich
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 0
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: Dr hab. Danuta Mierzwa, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Student potrafi omówić, odmienne niż w krajach UE, uwarunkowania rozwojowe polskiej wsi i ogrodnictwa. Umie wyjaśnić, jakie korzyści ekonomiczne przynosi rolnikom-ogrodnikom grupa producencka oraz jaką rolę odgrywa ona w gospodarce rynkowej. Student zna wady i zalety wszystkich form prawno-organizacyjnych w jakich mogą działać grupy producenckie rolników-ogrodników. Zna zadania lidera i członka grupy.

Kompetencje: Student potrafi prowadzić od strony finansowej swoje gospodarstwo oraz zarządzać wybraną formą prawną grupy producenckie, a także pełnić wyznaczone role w grupie..

Wymagania wstępne: Mikro- i makroekonomia, prawo

Treści kształcenia: Znaczenie ogrodnictwa w produkcji rolniczej i gospodarce narodowej – cechy szczególne tej produkcji. Podstawowe cechy polskiego rolnictwa (w tym ogrodnictwa) na tle państw UE. Działania zespołowe producentów rolnych w Polsce i UE. Formy prawne grup producenckich: zamknięte i otwarte. Schemat podziału. Stowarzyszenia. Zrzeszenia producentów rolnych. Spółdzielnia rolnicza jako podstawowa forma prawna zespołowych działań producentów rolnych. Przydatność działań spółdzielczych i aktualne zadania stawiane spółdzielni. Formy prawne spółek występujących w rolnictwie – spółki osobowe i kapitałowe. Grupa marketingowa. Fazy tworzenia grupy i rola lidera.

Literatura: Literatura podstawowa: Boguta W.: Organizacja i funkcjonowanie grup producentów rolnych. Krajowa Rada Spółdzielcza, Warszawa 2006. Literatura uzupełniająca: Zarudzki R., Przepióra A., Futymski A.: Poradnik lidera grupy producentów rolnych. Fundacja Fundusz Współpracy, Program Agrolinia 2000, Warszawa 2001. Rynek rolniczy i żywnościowy. Wyd. AE, Wrocław 1995. Rolnictwo w procesie integracji z UE. Wyd. SGGW, Warszawa 1994.

Metody oceny: Zaliczenie; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60%

Uwagi: