ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20071o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: PODSTAWY ORGANIZACJI GOSPODARSTW AGROTURYSTYCZNYCH
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Damian Knecht, prof. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Studenci otrzymują szeroką wiedzę z zakresu agroturystyki, rozumianej jako formy wypoczynku odbywającego się w terenach wiejskich o charakterze rolniczym, opartą o bazę noclegową i aktywności rekreacyjne związane z gospodarstwem rolnym oraz jego otoczeniem przyrodniczym, produkcyjnym i usługowym.

Kompetencje: Ukończenie kursu pozwala zdobyć wiedzę w zakresie prowadzenia działalności agroturystycznej.

Wymagania wstępne: Podstawy zarządzania i marketingu

Treści kształcenia: Wymagania programowe – wykłady: Turystyka jako dział gospodarki narodowej ze szczególnym uwzględnieniem turystyki wiejskiej. Pojęcie turystyki wiejskiej i agroturystyki. Determinanty rozwoju turystyki na obszarach wiejskich. Produkty agroturystyczne i ich struktura. Marketing usług agroturystycznych. System kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej. Wymagania prawno-administracyjne. Efekty ekonomiczne związane z prowadzeniem działalności agroturystycznej (koszty, ceny, dochody). Turystyka wiejska w krajach Europy Zachodniej. Rozwój turystyki wiejskiej w Polsce i na Dolnym Śląsku.

Literatura: Drzewiecki M.: 2001. Podstawy agroturystyki Bydgoszcz : Oficyna Wydawnicza Ośrodka Postępu Organizacyjnego Knecht D., Knecht M. (2005). Marketing w turystyce i rekreacji. Wyd. “Maria”, Wrocław Kutkowska B.: 2003, Podstawy agroturystyki ze szczególnym uwzględnieniem agroturystyki na Dolnym Śląsku. Wyd. AR Wrocław Praca zbiorowa pod red. Świetlikowskiej U.: 2000, Agroturystyka. Wyd. SGGW, Warszawa Dębniewska M., Tkaczuk M.: 1997, Agroturystyka, koszty, ceny, efekty. Wyd. Poltext Knecht D. : 2009, Agroturystyka w agrobiznesie. Wydawnictwo C.H. Beck Warszawa

Metody oceny: zaliczenie pisemne ćwiczeń i wykładów Minimalny sposób wiedzy do zaliczenia przedmiotu 60 %

Uwagi: