ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20079o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: SKŁADNIKI BIOLOGICZNIE CZYNNE
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Stefania Kinal
Język: polski


Efekty kształcenia: Studentowi w sposób obiektywny i wyczerpujący przedstawiona zostanie wiedza na temat rodzaju i działania dopuszczonych do stosowania w żywieniu zwierząt dodatków paszowych, wymagań w zakresie ich stosowania do pełnoporcjowych mieszanek treściwych i premiksów, a także niezbędność tych biologicznie czynnych substancji do życia i prawidłowego rozwoju zwierząt, poprawy odporności i zapobiegania chorobom. Student pozna możliwości dłuższego magazynowania pasz bez obawy ich zepsucia a także metody poprawy smakowitości pasz. Zostaną mu również przedstawione warunki bytowania zwierząt i ochrona naturalnego środowiska przed emisją niepożądanych gazów i niestrawionych składników pokarmowych

Kompetencje: Ukończenie przedmiotu umożliwia studentowi podjęcie pracy w szeroko rozumianym przemyśle paszowym, a także w laboratoriach chemicznych oraz w szkolnictwie.

Wymagania wstępne: Fizjologia zwierząt, biochemia, podstawy hodowli i chowu zwierząt, podstawy żywienia ogólnego z elementami paszoznawstwa

Treści kształcenia: W ramach przedmiotu przedstawiony zostanie aktualny stan stosowanych dodatków paszowych, ich klasyfikacja i zawartość w surowcach paszowych, mechanizm działania biologicznego, sposób dawkowania oraz korzyści wynikające z ich stosowania, a także zagrożenia dla ludzi i zwierząt wynikające z niewłaściwego użycia. Przedstawione zostaną wymogi dotyczące rejestracji dodatków, aktualny ich wykaz. Zostaną wskazane potrzeby ich stosowania z uwzględnieniem rodzaju i jakości surowców, stosowanej technologii przygotowania pasz, stanu zdrowia, warunków środowiskowych oraz wymagań konsumentów (mięso, jaja).

Literatura: Dodatki w żywieniu bydła – praca zbiorowa pod red. E. Greli, Wyd. PPH VIT-TRA,2001 Wykaz dodatków paszowych dopuszczonych przez MRiGŻ do obrotu I stosowania w żywieniu zwierząt. Wyd. PPH VIT-TRA,1998 Dodatki paszowe dla świń – praca zbiorowa pod red. M. Kotarbińskiej i E. Greli. Wyd. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna,1995 Dodatki paszowe w żywieniu drobiu – praca zbiorowa pod red. S. Smulikowskiej. Wyd. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna,1994 Materiały konferencyjne – warunki chowu zwierząt a bezpieczeństwo żywności. Wyd. Zakład Higieny Zwierząt i Środowiska AR, Wrocław,2004 Żywienie bydła – praca zbiorowa pod red, J. Mikołajczaka. Wyd ATR w Bydgoszczy,2006 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie dodatków paszowych dopuszczonych do obrotu, 2003

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń i wykładów Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 70 %

Uwagi: