ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00135o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa III
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 9
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr Lech Rak
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Po zakończeniu zajęć z tego przedmiotu studenci posiadają wiedzę o procesach technologicznych związanych z pozyskiwaniem surowców zwierzęcych, ubojem zwierząt, techniką badań przed i poubojowych, postępowania z odpadami a także nabywają umiejętność prawidłowej oceny tusz pod kątem aktualnych wymagań weterynaryjnych.

Kompetencje: Po ukończeniu przedmiotu student przygotowany jest do wykonywania zadań związanych z badaniem i oceną surowców mięsnych.

Wymagania wstępne: anatomia zwierząt, fizjologia, biochemia, epizootiologia, parazytologia.

Treści kształcenia: Warunki i sposób pozyskiwania mięsa, badanie przed- i poubojowe zwierząt rzeźnych, warunki dopuszczenia mięsa do spożycia, rozpoznawanie zagrożeń występujących w cyklu pozyskiwania mięsa, przygotowanie do pracy w zakresie urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa oraz oceny jakości zdrowotnej surowców rzeźnych.

Literatura: Prost E. 2006. Zwierzęta rzeźne i mięso- ocena i higiena, Lubelskie Towarzystwo Naukowe, Lublin; Rozporządzenia weterynaryjne krajowe i unijne. (Dstępne na stonach www. np. abc.com.pl, lex.pl)

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń po każdym semestrze; praktyczne zaliczenie techniki badania mięsa po uboju; egzamin końcowy pisemny lub ustny po semestrze 9; minimalny zasób wiedzy – 60%.

Uwagi: Przedmiot trwa trzy semestry: Higiena mięsa I, II, III; Obowiązkowe zajęcia terenowe w zakładach mięsnych.