ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: IAN10106o12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Gleboznawstwo
Kierunek: Architektura Krajobrazu
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 9 / 18 / 0
Prowadzący: dr inż. Andrzej Kocowicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: student zna mechanizmy tworzenia gleb, podstawowe procesy zachodzące w glebach, podstawowe właściwości gleb, zagrożenia dla gleb i sposoby im przeciwdziałania, morfologię wybranych gleb Polski, zna system waloryzacji gleb. Umiejętności: student potrafi czytać i interpretować mapy gleb; określać: skały macierzyste gleb, skład granulometryczny gleb; wie jak oznacza się podstawowe właściwości fizyczne, fizykochemiczne i chemiczne gleb, potrafi przeprowadzić interpretację wyników analiz gleb na poziomie podstawowym. Kompetencje społeczne: student zna związki pomiędzy glebą a pozostałymi elementami środowiska, jest świadom roli gleby w doborze i pielęgnacji roślin, zna zagrożenia dla środowiska glebowego i potrafi im przeciwdziałać.

Kompetencje: Student potrafi dostosować nasadzenia i plan zagospodarowania terenu do właściwości gleb, dostosować specyfikę pielęgnacji roślin do warunków glebowych, określić i przeciwdziałać zagrożeniom dla środowiska glebowego, modyfikować środowisko glebowe w celu realizacji planów zagospodarowania terenu.

Wymagania wstępne: biologia, chemia, fizyka na poziomie podstawowym

Treści kształcenia: Geneza gleb, właściwości chemiczne, fizyczne, fizykochemiczne gleb, procesy glebowe, skała macierzysta gleb, skład i budowa gleby, właściwości wodno-powietrzne gleb, żyzność gleb, makroelementy w glebie, kartografia gleb, waloryzacja gleb, degradacja gleb i jej przeciwdziałanie.

Literatura:  Drozd J., Licznar M., Licznar S.E. Weber J.: Gleboznawstwo z elementami geologii. Wyd. AR Wrocław, 2002 i nowsze.  Gleboznawstwo, pod red. Zawackiego S. PWN, Warszawa, 1999 i nowsze.

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń, egzamin

Uwagi: