ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20081o12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: REGULACJE PRAWNE PRODUKCJI PASZ
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Bogusław Fuchs
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna wymogi prawne, techniczne i procedury postępowania przy rejestracji nowych materiałów i dodatków paszowych. Powinien posiąść niezbędne wiadomości na temat systemów kontroli i zarządzania jakością HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), GMP (Good Manufacturing Practice), GHP (Good Hygiene Practice) oraz ISO 9001:2000.

Kompetencje: Wykłady poza Uczelnią dla rolników i producentów pasz z zakresu dodatków paszowych i substancji niepożądanych w paszach.

Wymagania wstępne: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo

Treści kształcenia: W ramach przedmiotu zostaną omówione podstawowy prawa paszowego określone w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego, ustalające ogólne zasady i wymagania jakości pasz. Prawo to wyznacza przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne dotyczące pasz oraz ich bezpieczeństwa na poziomie wspólnotowym i krajowym. Podczas wykładów zostaną przedstawione regulacje prawne obejmujące wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji pasz oraz ich wykorzystania.

Literatura: Prawo Paszowe. IV Nowelizacja. Tekst jednolity z załącznikami, Warszawa,2006 Pasze Przemysłowe, Wyd. IZ Kraków Dzienniki Ustaw

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń i wykładów Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 70%

Uwagi: