ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS10101f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Storczyki Polski i Świata
Kierunek: Biologia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Joanna Pokorny
Język: polski


Efekty kształcenia: Student w czasie kursu nabywa wiedzę teoretyczną oraz praktyczną umożliwiającą prowadzenie badań nad roślinami chronionymi. Przedstawiony materiał pozwoli studentom zapoznać się z różnorodnością storczykowatych oraz podstawowymi zagadnieniami taksonomii, geografii roślin oraz z zastosowaniem tych roślin w gospodarce człowieka.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę w Ogrodzie Botanicznym oraz poszerzenie wiadomości z zakresu roślinności strefy zwrotnikowej i podzwrotnikowej

Wymagania wstępne: morfologia roślin

Treści kształcenia: zagadnienia związane z systematyką roślin z rodziny Orchidaceae, ekologia gatunków (podział na storczyki naziemne, epifity, litofity), rozmieszczenie na kuli ziemskiej oraz zagadnienia związane biologią storczyków: zapylanie (przystosowanie budowy kwiatów i wytwarzanie mechanizmów wabiących; pyłek i jego właściwości, urządzenia ułatwiające przenoszenie pyłku), mikoryza- znaczenie mikoryzy w odżywianiu się storczyków, mechanizm zasiedlania storczyków przez grzyby mikoryzowe), rozwój roślin, wytwarzanie owoców i nasion.

Literatura: 1. Arditi J.1992, Fundamentals of Orchid Biology. John Wiley & Sons. New York. S.691 2. James Alexander Flower ,2005, Wild orchids of south Carolina. 3. Linder H., Kurzweil H. 1999, Orchids of Southern Africa. Balkema/ Rotterdam/ Brookfield s.492. 4. Wen-Huei Chen, Hong –Hwa Chen, 2007, Orchid Biotechnology . World Scientifics 5. Nash N., croix I., 2005, Flora`s orchids. Timber Press 6. Prochazka F., Velisek V., 1983, Orchidee nasi prirody. Akademia, nakladatelstvi Ceskoslovenske akademie ved, Praha. 7. Szlachetko D., 2001, Storczyki, Mulico, Warszawa

Metody oceny: praca zaliczeniowa

Uwagi: