ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS20204f12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Organizacja produkcji zwierzęcej w UE
Kierunek: Biologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Marian Kuczaj
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zdobywa wiedzę praktyczną o uregulowaniach prawnych dotyczących spełnienia standardów w dziedzinie ochrony środowiska, zwierząt gospodarskich i konsumenta a uzyskaniem dopłat bezpośrednich oraz o zarządzaniu fermą zwierząt gospodarskich. W szczególności zna różne formy organizacji gospodarstw, systemy utrzymania, obrotu i transportu zwierząt; nowoczesne technologie produkcji zwierzęcej oraz metody oceny jakości surowców zwierzęcych w świetle wymogów UE.

Kompetencje: Ukończenie kursu pozwoli zarządzać fermą zwierząt gospodarskich świetle zasad wzajemnej zgodności (ang. cross-compliance); na podjęcie pracy w instytucjach pracujących w otoczeniu rolnictwa; praktycznie wykorzystać uregulowania prawne dotyczące spełnienia standardów w dziedzinie ochrony środowiska, zwierząt gospodarskich i konsumenta a uzyskaniem dopłat bezpośrednich.

Wymagania wstępne: Hodowla szczegółowa zwierząt gospodarskich.

Treści kształcenia: Zarządzanie stadem zwierząt w gospodarstwie, organizacja hodowli zwierząt gospodarskich, systemy utrzymania zwierząt, nowoczesne technologie produkcji mleka, mięsa, wełny, jaj, jakość produktów zwierzęcych, standardy higieniczne, dobrostan zwierząt oraz ochrona środowiska w produkcji zwierzęcej, znakowanie i identyfikacja zwierząt oraz rynek produktów zwierzęcych w świetle uregulowań prawnych Unii Europejskiej.

Literatura: Grandin T. (2007). Livestock handling & transport (Postepowanie i transport ze Zwierzętami). Wyd. CABI, WB, ISBN 13: 978-1-84593-219-0. Kuczaj M. (2009). Hodowla bydła i produkcja mleka, Wyd. II, Nr ISBN 83-917716-0-1. Litwińczuk i wsp. (2004). Surowce zwierzęce. Wyd. PWRiL Warszawa, Nr ISBN 83-09-01783-9. Małysz J., Trziszka T. (1998): Rynek rolny w świetle wymogów Unii Europejskiej. Nr ISBN 83-87866-00-8. Urban R. i wsp. (2008). Wpływ integracji z Unią Europejską na polską gospodarkę żywnościową. Wyd. IERiGŻ, Warszawa nr 90. Zombirt J. (2008). Mechanizmy rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Wyd. Difin, Warszawa. Inne: Dzienniki ustaw, Dyrektywy unijne, Biuletyn Informacyjny MRiRW, Medycyna Wet., Przegląd Hod., Top Agrar, Życie Weterynaryjne.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, zasób wiedzy do zaliczenia: 70%.

Uwagi: