ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20192f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Niekonwencjonalne drobnoustroje w produkcji etanolu
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Joanna Kawa-Rygielska, dr inż. Joanna Chmielewska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student wymienia i opisuje potencjalne możliwości zastosowania nietypowych mikroorganizmów do produkcji etanolu; wskazuje sposoby zagospodarowania surowców odpadowych do otrzymywania bioetanolu z udziałem drobnoustrojów innych niż drożdże Saccharomyces cerevisiae; tłumaczy podstawy procesów doskonalenia tych drobnoustrojów. Umiejętności Student ocenia przydatność niekonwencjonalnych drobnoustrojów w produkcji etanolu; analizuje korzyści zastosowania drożdży amylolitycznych w procesie fermentacji surowców skrobiowych oraz drobnoustrojów modyfikowanych genetycznie w produkcji etanolu ze skrobi, laktozy i ksylozy.

Kompetencje: Student wykazuje zdeterminowanie w zakresie pozyskania wiedzy na temat możliwości zastosowania niekonwencjonalnych drobnoustrojów w produkcji etanolu; wykazuje aktywną postawę podczas zajęć; wyraża swoje opinie i konfrontuje je ze zdaniem grupy; jest otwarty na dyskusję w grupie; poddaje ocenie wypowiedzi kolegów, przy czym postępuje z zasadami etyki.

Wymagania wstępne: Biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacji.

Treści kształcenia: Bakterie jako producenci etanolu. Inne niż Saccharomyces cerevisiae drobnoustroje do produkcji etanolu z surowców skrobiowych. Wybrane aspekty hydrolizy i fermentacji surowców skrobiowych z udziałem drożdży amylolitycznych. Wykorzystanie drożdży fermentujących laktozę do produkcji etanolu z serwatki. Drobnoustroje fermentujące ksylozę. Mikroorganizmy modyfikowane genetyczne jako producenci etanolu w środowiskach zawierających skrobię, laktozę, ksylozę. Zastosowanie skojarzonych kultur drobnoustrojów w procesach fermentacji etanolowej.

Literatura: 1. Yeast sugar metabolism. Genetics, Biotechnology and Application, ed. Zimmerman F.K., Entian K.D., Techn. Publ. Co. Inc., 1997. 2. Nonconventional yeasts in biotechnology , ed. Wolf K. , Springer-Verlag, Berlin & Heidelberg 1996 3. Yeast biotechnology, ed. Berry D.R., Russel I., Steward G.G., Allen and Unwin Hyman Ltd, 1987. 4. Appl. Microbiol. Biotechnol., Appl. Environ. Microbiol., Appl. Biochem. Biotechnol., Enzyme Mikrob. Technol., Biotechnol. Bioeng., Crit. Reviews Biotechn.

Metody oceny: Egzamin ustny lub pisemny

Uwagi: