ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20193f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Kinetyka fermentacji etanolowej
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Zbigniew Janiszyn
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student zna zasady bilansowania procesu z udziałem mikroorganizmów; opisuje proces fermentacji pod względem kinetycznym; tłumaczy proces fermentacji okresowej i ciągłej, proponuje sposób i warunki prowadzenia procesu fermentacji. Umiejętności Student dobiera skład podłoża fermentacyjnego; oblicza wydajność procesu; sporządza bilans cieplny procesu; dobiera model kinetyczny procesu; przeprowadza proces fermentacji w warunkach optymalnych; ocenia przebieg procesu.

Kompetencje: Student ma świadomość wpływu kinetyki procesu i warunków jego przebiegu na ilość ścieków i zapotrzebowanie energii.

Wymagania wstępne: podstawowe wiadomości z następujących przedmiotów: matematyka, chemia, chemia fizyczna, mikrobiologia, biochemia, bioinżynieria.

Treści kształcenia: Elementarny skład mikroorganizmów. Bilans wzrostu drobnoustrojów. Ograniczenia bilansowe wzrostu. Kinetyka reakcji enzymatycznej. Problem inhibicji. Równania kinetyczne fermentacji. Fermentacja okresowa. Fermentacja ciągła. Produktywność bioreaktora. Wydajność procesu.

Literatura: 1. Szewczyk K.W.: Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. Warszawa 2005. 2. Podstawy biotechnologii przemysłowe. Praca zbiorowa. Red. Bednarski W. Wyd. WNT. Warszawa 2007. 3. Ledakowicz S.: Inżynieria biochemiczna. Wyd. WNT. Warszawa 2011.

Metody oceny: Kolokwium pisemne.

Uwagi: