ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20194f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Trendy w technologii napojów alkoholowych
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Barbara Foszczyńska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student ma ogólną wiedzę o kierunkach rozwoju rynku alkoholowego; zna kategorie napojów alkoholowych; wymienia przykłady produktów skierowanych do wybranych grup konsumentów; zna charakterystykę oraz sposoby wykorzystania surowców do produkcji piw specjalnych, miodów pitnych, win gronowych oraz napojów spirytusowych, posiada wiedzę z zakresu typowych oraz nowych rozwiązań stosowanych w technologii wybranych napojów alkoholowych. Umiejętności Student klasyfikuje napoje alkoholowe; rozpoznaje podstawowe komponenty napojów, wskazuje i opisuje charakterystyczne cechy napoju danego typu.

Kompetencje: Student jest otwarty na współpracę w zespole w zakresie wdrażanie nowych rozwiązań technologicznych; jako konsument napojów alkoholowych prezentuje właściwą postawę społeczną, kieruje się kulturą osobistą, postępuje zgodnie z zasadami etyki.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacji

Treści kształcenia: Charakterystyka rynku napojów alkoholowych. Wybrane aspekty produkcji niekonwencjonalnych napojów piwnych. Klasyczne i nowe rozwiązania w technologii win gronowych zwykłych, wzmacnianych i musujących. Wyroby spirytusowe – klasyfikacja. Charakterystyka surowców oraz zasady zestawiania napojów spirytusowych. Podstawy technologii i charakterystyka wódek naturalnych. Procesy zachodzące w czasie uszlachetniania wódek naturalnych. Komponenty aromatu napojów alkoholowych. Alkohole znane i mniej znane.

Literatura: 1. Fermented Beverage Production, (eds) Lea A.G.H., Piggott J.R., Plenum Publishers, New York 2003; 2. Technologia wódek, Cieślak J., Lasik H, WNT, W-wa 1979; 3. Brauwelt International, Journal of the Institute of Brewing, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Agro-Przemysł.

Metody oceny: Egzamin pisemny lub ustny

Uwagi: