ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSS10032o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Mikrobiologia rolnicza
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Stanisław J. Pietr
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student posiada wiedzę teoretyczną dotyczącą metabolizmu i ekologii drobnoustrojów gleby. Pozwala mu ona na lepsze zrozumienie ich roli w kształtowaniu żyzności gleb, w przemianach nawozów mineralnych i organicznych oraz w ich wpływie na zdrowotność roślin. Ponadto student zna zasady sterylnej pracy z mikroorganizmami glebowymi. Potrafi również pracować z mikroskopem, przygotowywać preparaty i podłoża hodowlane oraz zaplanować proste eksperymenty pozwalające określić liczbę drobnoustrojów glebowych.

Kompetencje: Pozytywne zaliczenie przedmiotu daje podstawy do pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Ponadto student potrafi wykorzystać poznane zasady niszczenia drobnoustrojów w życiu codziennym. Jest świadomy pozytywnego i negatywnego wpływu mikroorganizmów na wzrost roślin i jakość żywności. Zna dostępne na rynku preparaty wykorzystywane w biologicznej kontroli roślin.

Wymagania wstępne: biochemia, biologia, chemia;

Treści kształcenia: Podstawy systematyki wirusów, bakterii i grzybów; podstawy tlenowych i beztlenowych procesów fizjologicznych drobnoustrojów; przemiany substancji organicznych; podstawy metabolizmu wtórnego (antybiotyki, mykotoksyny); rola drobnoustrojów w przemianach azotu, fosforu i siarki w glebie; zależności pomiędzy drobnoustrojami i roślinami;

Literatura: Kunicki-Goldfinger W.J.H., 2002. Życie bakterii; PWN, Warszawa; Paul E.A., Clark F.E., 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb; Wyd. Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin; Schlegel H.G., 2001. Mikrobiologia ogólna; PWN, Warszawa

Metody oceny: obowiązkowy, pisemny egzamin; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu- 60 %

Uwagi: