ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10043o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Technika cieplna i gospodarka energetyczna
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Zbigniew Zdrojewski
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student powinien dysponować wiedzą z zakresu podstawowych obliczeń cieplnych z działów, jak wymienionych w Treści kształcenia.

Kompetencje: Znajomość podstaw cieplnych jest niezbędna dla prawidłowej eksploatacji urządzeń energetycznych takich jak: silniki spalinowe, wymienniki ciepła, suszarki, urządzenia grzewcze i chłodnicze, urządzenia w przetwórstwie pasz i żywności itd.

Wymagania wstępne: Fizyka, Matematyka.

Treści kształcenia: Prawa gazów doskonałych. I i II zasada termodynamiki. Energia układu, energia wewnętrzna, entalpia, entropia. Praca bezwzględna i techniczna. Przemiany i obiegi gazów. Para wodna i jej przemiany. Powietrze wilgotne. Spalanie, paliwa, kaloryczność, bilans energetyczny, straty. Przepływy płynów rzeczywistych, wykres Ancony. Wymiana ciepła, wymienniki. Podstawy termiczne pracy urządzeń chłodniczych. Podstawy suszarnictwa rolniczego, suszarki.

Literatura: 1/ Skrypt AR we Wrocławiu pod redakcją E.Kamińskiego “Technika cieplna dla mechanizatorów rolnictwa “ Wrocław 1978. 2/ Pabis J. “ Podstawy techniki cieplnej w rolnictwie “ PWRiL Warszawa 1983. 3/ Kaleta A., Wojdalski J. Technika i gospodarka cieplna w rolnictwie i przemyśle spożywczym. Przykłady i zadania . SGGW Warszawa 2000.

Metody oceny: egzamin pisemny, kolokwia, kartkówki, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60 %.

Uwagi: