ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10197o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Podstawy technologii żywności
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Piotr Regiec
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student ma teoretyczną wiedzę dotyczącą organizacji i struktury przemysłu spożywczego, surowców i operacji stosowanych w technologii żywności oraz metod utrwalania żywności. Zna schematy podstawowych procesów technologicznych stosowanych w przemysłach: owocowo-warzywnym, ziemniaczanym, piekarskim, cukrowniczym, piwowarskim i in.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu, student może pracować pod kierunkiem, na liniach technologicznych przemysłu spożywczego.

Wymagania wstępne: Matematyka, Fizyka, Chemia

Treści kształcenia: Przemysł spożywczy w strukturze gospodarki żywnościowej. Skład chemiczny i wartość technologiczna podstawowych surowców. Jakość produktów spożywczych. Operacje mechaniczne, termiczne, dyfuzyjne i chemiczne w technologii żywności. Procesy biotechnologiczne. Utrwalanie żywności poprzez chłodzenie lub zamrażanie, ogrzewanie, odwadnianie oraz metodami chemicznymi. Schematy podstawowych procesów.

Literatura: 1. Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A.: Ogólna technologia żywności, WNT 2000 2. Bednarski W.: Ogólna technologia żywności. ART Olsztyn 1996

Metody oceny: Zaliczenie - minimalny zasób wiedzy 60 % do zaliczenia przedmiotu.

Uwagi: