ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS20202o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Projektowanie infrastruktury gospodarstwa produkcji zwierzęcej
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Józef Szlachta
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Ma elementarną wiedzę w zakresie systemów, technologii, technik i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej. Ma elementarną wiedzę w zakresie systemów, technologii, technik i urządzeń stosowanych w przetwórstwie rolno-spożywczym. Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania i logistyki i prowadzenia działalności gospodarczej, w tym indywidualnej przedsiębiorczości. Umiejętności: Ma wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności odnośnie budowy, podstaw obliczeń oraz eksploatacji i użytkowania maszyn i doboru urządzeń do tworzenia linii technologicznych w produkcji zwierzęcej. Potrafi przygotować, korzystając z różnych źródeł, opracowanie w języku polskim oraz obcym, na temat szczegółowego problemu z zakresu inżynierii rolniczej i leśnej. Potrafi pod nadzorem wykonać proste zadania badawcze i projektowe dotyczące obszaru rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego.

Kompetencje: Ma świadomość ważności, odpowiedzialności i skutków działalności inżyniera kierunku technika rolnicza i leśna w aspekcie odpowiedzialności za jakość żywności i stan środowiska naturalnego, rozumie pozatechniczne aspekty tej działalności. Ma świadomość postępowania w sposób profesjonalny identyfikując i rozwiązując problemy związane z wykonywaną pracą, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania dobra ogółu. Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania. Potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role w tym kierować małym zespołem współpracowników i przyjąć.

Wymagania wstępne: Matematyka, fizyka, mechanizacja produkcji zwierzęcej, podstawy ekonomii

Treści kształcenia: Projektowanie linii technologicznych w pomieszczeniach dla zwierząt inwentarskich z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt oraz tendencji rozwojowych produkcji zwierzęcej. Opracowanie założeń technologicznych oraz zasady doboru techniki. Analiza porównawcza oraz kryteria projektowania systemów chowu zwierząt gospodarskich. Ocena poprawności zastosowanych rozwiązań projektowych w świetle uzyskanych efektów ekonomicznych zastosowanych rozwiązań. Umiejętność interpretacji zastosowanych rozwiązań technologicznych.

Literatura: 1. R. Brunsch, O. Kaufman, T. Lüpfert. Rinderhaltung in Laufställen. E.U. 1998.. Verlag Eugen Ulmer. 1996, 2. Projektowanie, budowa i wyposażanie budynków inwentarskich. Praca zbiorowa IBMER Warszawa. 3. Standardy technologiczne w chowie bydła. IBMER Warszawa. 2004r. 4. Standardy technologiczne w trzody. IBMER Warszawa. 2004r. 5. Standardy technologiczne w drobiu. IBMER Warszawa. 2004r. 6. Systemy utrzymania zwierząt. IBMER W-wa. 2004r. 7. Systemy utrzymania zwierząt. IBMER W-wa. 2004r.

Metody oceny: Wiedza: opracowanie projektu linii technologicznych dla danych grup zwierząt. Prezentacja rozwiązań projektowych. Umiejętności: Ocena pojedynczych zadań oraz obliczeń projektowych, ocena wykonanych projektów. Ocena ustnej prezentacji projektów. Analizy i interpretacji zebranych danych. Kompetencje społeczne: Ocena poprawności doboru informacji, poszanowanie do praw autorskich i prawidłowa interpretacja w odniesieniu do poprawności doboru maszyn i zastosowanych rozwiązań.

Uwagi: