ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS20112f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Technologia przetwórstwa rolno-spożywczego
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Marta Pasławska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student potrafi wymienić i objaśnić fizyczne, chemiczne i biologiczne aspekty technologii przetwórstwa rolno-spożywczego. Ma podbudowaną teoretycznie szczegółową wiedzę w zakresie technologii przetwórstwa rolno-spożywczego. Student potrafi zaproponować odpowiednią koncepcję technologii przetwórstwa rolno-spożywczego oraz opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego. Potrafi również dokonać analizy problemów wpływających na jakość tworzonych produktów oraz na zdrowie istot żywych i środowiska naturalnego.

Kompetencje: Student ma świadomość samokształcenia w zakresie wykonywanego zawodu. Ma także świadomość odpowiedzialności działań inżyniera za jakość żywności i stan środowiska.

Wymagania wstępne: Chemia, biologia, części maszyn, teoria mechanizmów, technologia materiałow

Treści kształcenia: Zarys technologii produkcji zwierzęcej i roślinnej. Zmiany zachodzące w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w czasie przetwarzania i przechowywania. Działanie niską i wysoką temperaturą na produkty spożywcze. Utrwalanie żywności. Technologia fermentacji – gorzelnictwo, browarnictwo, winiarstwo oraz mleczne produkty fermentowane. Podstawowe pojęcia i przepisy prawne w higienie produkcji żywności. Prognozowanie mikrobiologiczne. Systemy zapewniania jakości w przetwórstwie żywności.

Literatura: 1. Hajduk E.: Ogólna technologia żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Kraków 2010 2. Kołożyn-Krajewska D.: Higiena produkcji żywności, Wyd. SGGW, Warszawa 2003 3. Palich P., Ocieczek A.: Zarys technologii żywności i towaroznawstwa, WSG Gdynia 2004 4. Pijanowski E.i wsp.: Ogólna technologia żywności. WNT Warszawa 1990 5. Postolski J., Gruda Z. Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa 1974 6. Sikorski Z. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności. WNT Warszawa 2002 7. Zinn M.: Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego. Rzeszów 2008

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń- kolokwium, egzamin pisemny

Uwagi: