ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10058o12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Opakowania w przemyśle spożywczym
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Tadeusz Szmańko
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student zna funkcje opakowań - zasady projektowania i normalizacji opakowań jednostkowych, zbiorczych i transportowych – zna właściwości tworzyw opakowaniowych – ma wiedzę na temat sposobu pakowania różnych rodzajów żywności - zna systemy pakowania żywności – zna potencjalne zagrożenia jakości żywności wynikające z jej kontaktu z opakowaniem – zna metody utylizacji opakowań. Umiejętności Student potrafi ocenić czy opakowanie jest znormalizowane – czy właściwie zostało dobrane do pakowanej żywności - oszacować czy nie stwarza zagrożenia dla zapakowanego produktu - w jakim stopniu jest uciążliwe dla środowiska.

Kompetencje: Potrafi ocenić relacje pomiędzy doborem materiałów opakowaniowych o potencjalnym zagrożeniem dla konsumenta - stwierdzić poprawność doboru opakowania do zapakowanej żywności - oszacować skalę ryzyka pogorszenia jakości, produktu wadliwie zapakowanego.

Wymagania wstępne: Ogólna technologia żywności, inżynieria procesowa, rysunek techniczny

Treści kształcenia: Funkcje opakowań. Normalizacja i projektowanie opakowań. Właściwości materiałów opakowaniowych. Formy konstrukcyjne opakowań. Systemy pakowania żywności. Pakowanie poszczególnych grup produktów żywnościowych. Kontrola jakości opakowań. Utylizacja opakowań. Opakowania biodegradowalne.

Literatura: 1.Food packing:principles and practice, Robertson G.L., Marcel Dekker Inc.,1993; 2.Packaging:specifications, purchasing and quality control, Leonard E.A., Marcel Dekker Inc., 1996; 3.Innovations in food packaging. J.H. Han. Elsevier, 2005; 4. Opakowania żywności, Red.Czarniawski B., Michniewicz J.,Agro Food, 1998.

Metody oceny: Pisemne zaliczenie, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%

Uwagi: