ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10001o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: BIOFIZYKA
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Halina Kleszczyńska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student nabywa wiedzę teoretyczną i praktyczną. dotyczącą podstaw wybranych działów fizyki, w szczególności praw i zasad niezbędnych w wyjaśnieniu procesów zachodzących w układach biologicznych. Student posiądzie wiedzę związaną z metodami fizycznymi stosowanymi do badania właściwości układów i narządów organizmów. Zapozna się również ze skutkami działania czynników fizycznych (np. promieniowania jonizującego i niejonizującego, temperatury oraz infradźwięków i ultradźwięków) na organizm.

Kompetencje: Zdobyta wiedza umożliwi praktyczne podejście w rozwiązywaniu problemów związanych z funkcjonowaniem układów biologicznych, umożliwi podjęcie eksperymentalnych prac naukowych.

Wymagania wstępne: fizyka, biologia

Treści kształcenia: Podstawy mechaniki klasycznej, stabilność i równowaga zwierząt, drgania i fale, termodynamika; bilans i transport ciepła w organizmach, elektryczne i magnetyczne właściwości materii, fale elektromagnetyczne, elementy fizyki jądrowej, skutki działania czynników fizycznych na organizmy.

Literatura: Jóźwiak Z., Bartosz G. red.: Biofizyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005 Dołowy K., Szewczyk A., Pikuła S.: Błony biologiczne, Wydawnictwo Śląsk, Katowice-Warszawa 2003 Przestalski S.: Elementy fizyki, biofizyki i agrofizyki, Wydawnictwo Uniwersytet Wrocławski, Wrocław, 2001 Jaroszyk F.: Biofizyka, PZWL, Warszawa, 2001 Kane J., W.: Sternheim M.M .:Fizyka dla przyrodników, PWN, Warszawa,1988 Bryszewska M., Leyko W.: Biofizyka dla biologów, PWN, Warszawa, 1997.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń po I semestrze Egzamin pisemny - I termin, egzamin pisemno-ustny - II termin po I semestrze Minimalny zasób wiedzy wymaganej - 60 %.

Uwagi: